Hvordan kan skogbruk bidra til det grønne skifte?
CO2-utslippene våre har skapt en varmere klode og mer ekstremvær. Du og jeg merker det på varmere somre, heftigere stormer, kraftigere regnskyll samt kortere og mildere vintre – alt dette er konsekvenser av for mye CO2 i atmosfæren. Hvordan kan skogen bidra til det grønne skiftet?
Skogbruket bidrar prinsipielt på to forskjellige måter til det grønne skiftet
For det første – en godt stelt skog fanger mer CO2. Skog er i seg selv et naturlig karbonlager fordi trær i vekstfasen binder CO2. Dette skjer gjennom fotosyntesen. CO2, som består av et karbonatom og to oksygenatom tas fra lufta. Karbonatomet beholdes av trærne og brukes som byggesteiner for egen vekst, mens oksygenet slippes ut i lufta til stor glede for alt av organismer som trenger oksygen, inkludert oss mennesker.
I skogbruket er ett av målene å få til så mye skog som mulig. Vi planter trær, vi steller skogen og vi tenker langsiktig. Godt stelt skogen vokser bedre, og suger med det ut enda mer CO2 av atmosfæren langt mer enn en skog som bare ordner seg selv.
Den andre viktige mekanismen omtales som substitusjon. Det handler om bruk av råvarer basert på tømmer, til erstatning for råvarer som det er knyttet store CO2 utslipp til, eksempelvis plast, stål og betong.
Gode eksempler på substitusjon er når vi bruker papp i stedet for plast som emballasje, produserer energi, strøm eller drivstoff fra fornybare råvarer i stedet for fossile, og bruker trevirke i bygninger og andre konstruksjoner i stedet for betong og stål.
Det er fremdeles noe utslipp av CO2 fra selve produksjonen i skogbruket. Eksempelvis fra skogsmaskiner og tømmerbiler som forbrenner diesel. Men dette er på et langt lavere nivå, enn ved produksjon av alternative råvarer. Som i alle andre bransjer jobbes det også i skogbruket med å redusere de utslippene.
En viktig forutsetning for skogbrukets bidrag til en grønnere fremtid, er at skogbruket drives bærekraftig og fortsetter og legge til rette for den positive utviklingen av naturmangfold i skogen.
Oppsummert - den samlede klimaeffekten av norsk skogbruk er:
Først og fremst den stadig økende lagring av karbon i skogen samt i bygg og hus av tre.
Pluss Substitusjonseffekten
Minus de utslipp bransjen selv stå for.
Årlig er den samlede effekten i Norge av de her mekanismene fra skogen, en redusert Co2 konsentrasjon i atmosfæren, tilsvarende mer enn halvparten av Norges årlige samlede Co2 utslipp.
Det finnes ikke et enkelt svar på klimakrisen, men aktivt drevet skogbruk er absolutt en del av svaret.