Ivar (87) tok PEFC-kurset på stram arm: – Ønsker å drive ryddig
Den 1. mars må alle skogeiere som hugger selv, ha tatt nytt PEFC-kurs. Ivar Stjern fra Levanger har tatt kurset med liv og lyst. Vi må stå på for å få en bra produksjon i skogen, mener den spreke 87-åringen.
Ivar Stjern og kona Bitten overtok hennes hjemgård Bjørgan på Ekne i Levanger kommune i 1979 og har eid den sammen siden.
Alderen har begynt å merkes på arbeidsevnen, så jorden leier de bort, men med arbeidshjelp er det fortsatt mye som lar seg gjøre.
Senest i høst gjennomførte Stjern skogsdrift.
– En kamerat tok seg av det tyngste arbeidet, så var det jeg som stod for fremkjøring, kapping og sortering av sagtømmer og slip, forteller Stjern.
Skogen holder ham i form
Både han og kona har hatt arbeid utenfor gården. Han har en lang karriere i forsvaret bak seg, som ingeniøroffiser. Mange år som aktiv i de militære idrettene – langrenn, orienteringsløp, skyting og skiskyting – har hjulpet på fysikken. Han har blitt hedret for sin årelange innsats for Det frivillige skyttervesen.
– Jeg har en trygg og god pensjon, så det å holde på litt i skogen handler for meg om at det er trivelig å komme seg ut. Det er godt å bruke hele kroppen og se resultatet av det du gjør, mener Stjern.
Han vokste opp på gård i Egge ved Steinkjer og var tidlig med ut på skogsarbeid med svans, barking og hestekjøring.
Under Agrisjå-messen sist høst arrangerte Allskog en tømmersagkonkurranse.
– Jeg kom forbi og tenkte at det der skulle jeg pinadø få til, ler Stjern.
Mange sterke og spreke kandidater kom forbi og prøvde seg, men 87-åringens håndlag viste seg helt uslåelig.
Ønsker å ta vare på miljøet
Ivar og Bitten Stjern har vært trofaste medeiere i skogeiersamvirket.
Da Allskog i samarbeid med de lokale skogeierlagene og Norske Skog arrangerte PEFC-kurs like før jul, troppet Ivar Stjern opp.
– Jeg har ikke vært med så mye på teknologien, så jeg fikk et kurshefte i fysisk format som jeg har arbeidet med etterpå. Det var greit lagt opp, sier han.
Hvilke livsvilkår vi overlater til kommende generasjoner, er noe som opptar ham.
– Vi er mange som har sans for det å ta vare på omgivelsene våre, og som ønsker å drive noenlunde ryddig. Uansett er det greit med en oppfriskning. Det viktigste er unngå å gjøre noen direkte feil, mener Stjern.
Ungskogpleie hvert år
Da han og kona overtok gården, var det en del ustelt blandingsskog og gjengrodde trøer. Det har gått med mye tid til å rydde og plante.
– Deler av skogen har veldig høy bonitet, og det vokser bringebær og rødhyll i store mengder. Vi må stå på for å få en bra produksjon. Vi har hatt som regel å rydde ungskog og supplere med planter hvert år, forteller Stjern.
Noen av plantefeltene nærmer seg hogstmoden alder.
– Jeg synes jo det er litt artig å kunne hugge sagtømmer som jeg selv har vært med å plante, sier 87-åringen.